Tak jsem se dnes zásobil relátky, trpělivostí a pláštěnkou, abych vyzkoušel popisovaný návod.
Předem podotýkám, že mám nainstalovanou blikací diodu na způsob, jaký popsal Brezaj kdesi výše v tomto tématu. I když myslím, že to žádný vliv na spínání pomocí relátek nemá, to ať posoudí odborníci-elektro.
1. do pozice 18 jsem zasunul modré relé (půjčeno z vypínání klimy).
Toto relé způsobí rozsvícení Tlumených neboli potkávacích světel při zapnutí klíčku do polohy I. - tedy kdy žhavíme, svítí kontrolky.Nesvítí nic vzadu, ani parkovačky vpředu, nejdou mlhovky...
Při zapnutí klíčku do polohy II. startujeme, potk. světla svítí stále, nezhasínají.
Pakliže přepneme na páčce-tykadlu na parkovačky(nebo dále na potkávací), pak již běží vše jak má, čili i vzadu, mlhovky a tpod.
2. Do pozice 20 jsem vyzkoušel tři relátka dle obrázku a čtvrté (zelené origo ford - půjčené z ABS).
V této pozici fungují relátka 1 a 2 a origo zelené naprosto totožně, čili po zapnutí klíčku do polohy I. se rozsvítí kompletně parkovačky (obrysovky) celého vozu, včetně přístrojové desky. Při startování zůstavají svitit.
relé č. 3 - domnívám se že je spínací, nezpůsobilo naprosto nic, neboli se osvětlení chovalo jakoby tam byla ta klema, neboli standartně, jen ovládat světle páčkou. Při vyndání klemy mi nesvítí nic, jen píská AKIN.
Jestliže osadíme obě pozice, můžeme získat vozidlo s automatickým rozsvícením světel (parkovacích,čili obrysových + potkávacích, čili tlumených).
Za nedostatek považuji to, že světla se rozvěcí už při zapnutí klíčku(nelze je nijak vypnout), čili při žhavení, při startování stále svítí. Na benzínové auto snad, ale na kamínka je to moc žrout ampérů...
6x parkovačka = 30w, 2x50 H4=100w, kontrolky, přístrojovka, hodiny, celkem to tipuju na 160w navíc při startu...
Doufám, že jsem se dopustil minimálně chyb a omylů při popisu, nejsem jaksi v tomto oboru vzdělán...
Takže já tudy nejdu, buď musím mít relé napojené z altíku, kdy se světla rozsvítí, až když začne auto dobíjet, neboli po rozběhu motoru..
anebo mít relé časovací, které rozsvítí světla až po např. 20s.
Anebo nepropadat panice, usednout, startovat, připásat, rozsvítit a jet...
následují fotky relatek
myslím si že 1=přepínací...2= rozpínací....3= spínací.......bez záruky....