Tak mám mail od z DF partner, co vyrábějí mimo jiné nemrznoucí směs do ostřikovačů Sheron...že jim to ale trvalo...
:
Bod tuhnutí výrobku, tedy jeho odolnost proti mrazu, uváděná na etiketě, v zásadě vychází z poměru vody, lihu a glykolů, obsažených ve výrobku. Tento údaj, například -20°C, stanovuje hodnotu, při které začíná výrobek zamrzat (vytváří se v něm ledové krystaly), jinými slovy, do jakého bodu mrazu v zimním období nezamrzne v nádržce ostřikovače. S ohledem na poměrně náročný systém výrobní kontroly, a to jak u používaných surovin, tak u hotových výrobků, lze téměř vyloučit, že by nemrznoucí směs do ostřikovačů Sheron s bodem tuhnutí do -20°C zamrzala již při venkovní teplotě -1°C, jak uvádíte ve Vaší zprávě.
Při samotném používání nemrznoucích směsí do ostřikovačů je nutné zohlednit jistá fyzikální specifika. Jedním z nich je skutečnost, že nemrznoucí směs do ostřikovačů nelze používat jako rozmrazovač oken (viz. Vámi popisovaný efekt namrzání kapaliny na čelní sklo). Z nemrznoucí směsi do ostřikovačů se totiž po nanesení na čelní sklo poměrně rychle odpaří těkavá složka (líh) a zbytková voda může opětovně namrzat, a to zejména v případech, kdy je čelní okno podchlazené (venkovní parkování) nebo dokonce pokryto námrazou.
...no vida. Tak jsem měl pravdu. Stačilo se trochu zamyslet nad fyzikálním principem.
Tak jsem se nakonec rozhoupal a koupil jsem nové stěrače. Zn. Valeo, vypadají jako grafitové a kupodivu nebyly ani tak drahé, vyšli mě i o trochu levněji, než "grafiťáky" z Baumaxu, který mám už druhým rokem na autě. Tak jsem je vyzkoušel, a musím konstatovat, že to nepomohlo. Stírají úplně stejně, jak ty starý a ty šmouhy to dělá furt. Holt to bude asi daň za kapalinu s nízkým obsahem vody a "rain off" efekt... Tak milé nové stěrače putovaly do kufru a přijdou na řadu, až dodrbu ty starý.