GondekP:
na benzin to bezi normal, akorat mas na volnobeh adaptace v dorazu (ventil odvetrani ???)
Ve treti ctrvtine obrazku je videt jak si odpojil lambdu - jednotka zacla obohacovat smes az na doraz a kdyz se par sekund
nedockala kmitnuti lambdy, rozhodla se ze je neco v neporadku. Zapsala si
chybu o lambde a asi i vymazala adptacni
tabulku, protoze je krasne videt jak KAMRF1-aktualni adaptace (horni zluta) skocilo na 1.00.
viz.
Pak se zapnul plyn (obr.2):
To co vidis za signal z lambdy je falesny signal, ktery posila plynova jednotka do ECU aby si ecu myslela ze je idealni smes.
Tento signal nema nic spolecneho s realitou. Je umele vytvaren. Jak je ale videt na druhem snimku, toto vubec neni idealni
reseni a ECU jednotce to zdaleka nevyhovuje.
Na horni zlute (KAMRF1) vidis jak se pak krasne zase zmrvi adaptace, protoze tenhle simulovany (moc rychly) signal
"lambdy" jednotce vubec nevyhovuje. Drzi si LAMBSE (kratkodobe adapt./spodni zluta) stale hodne pod idealni 1.0 a tak
zacne za par sekund stoupat s KAMRF1 (dlouhodob.adapt.) az do dorazu.
V LPG jednotce, co jsem resil ja, jsem mel moznost nastavit, zda se signal lambdy ma takhle "vymyslet nesmyslny", nebo se
ma preposilat skutecny signal z lambdy skrz lpg jednotku az do ECU. Doporucuji posilat skutecny signal. Nevim stopro proc
to plynar nastavil takhle (ja to mel puvodne taky tak), ale myslim si, ze je to pro ne jednodussi a nemusi tak vychytavat
bohatost smesi lpg.
Tenhle falesny signal zaridi jedinou vec a to ze v tuto dobu bude jednotka (mozna jen po nejakou dobu) verit lambde a tak
nepojede v nouzovem rezimu kdy by to mozna pak ovlivnovala i predstih, atd. O korektnim a nezmrvenem rizeni bohatosti
smesi nemuze byt ani rec. Viz. rovna cara LAMBSE1 od prepnuti na plyn s falesnou lambdou. Lambse by se melo vzdy
pohybovat kolem 1.0 nahoru a dolu v rytmu signalu z lambdy.
Tenhle system je uplne na prd a vzdycky to bude jen hnusnej kompromis. Lepsi by bylo, kdyby plyn chodil fakt dobre
(spravne nastavit bohatosti v ruznych rezimech) a signal lambdy do ECU stale posilat.
viz.