takze je to zrejme takto: setrvak lze nasadit spravne jen jednim zpusobem- mensi dirka u stredu ze strany spojky oznacuje sirsi mezeru, ktera pak kryje diru/znacku v klikovce.
serizeni senzoru klikovky (podle TISu) se dela vlastne az po rozvodech, ale myslim, ze na poradi nezalezi. predpokladam, ze cele serizeni se tyka tedy jen aut s motory TC nebo TCI tj. elektronickym rizenim- napr. moje mondeo, nejmladsi esca TD..., tedy tech kde je senzor klikovky. ten dava ECU vedet kdy je motor v HU, serizeni je tedy podstatne (jak ostatne zduraznuji v TISu)
postup serizeni: motor se nastavi do horni uvrate a pootoci o presne 10 stupnu. jedna z "vnejsich" der na setrvaku ma pak byt presne naproti umisteni senzoru. objimka senzoru se proto presne donastavi pomoci pripravku. objimka je tam mimo jine i z duvodu ze usazeni setrvaku ma mirnou vuli (cca 1-2 stupne).
pripravek-trn (ford pripravek 310-057 neboli 23-049) je v podstate kulatina delky cca 10 cm (aby sla zastrcit-vadi zebrovani vany oleje), prumeru cca 14mm (prumer diry v objimce) a nakonci zuzena asi na 11mm (prumer diry v setrvaku).
protoze nic podobneho nemam v dosahu pomohl jsem si vhodne upravenou injekcni strikackou, viz obrazek. v tydnu to budu stelovat na ostro, tak doufam, ze to bude fungovat.
"vnejsi" diry na setrvaku jsou presne 180 stupnu od sebe, tj. dva impulsy za otacku klikovky. dve "vnitrni" mensi diry jsou, podle me, znacky, kdy jedna oznacuje, kdy je motor v HU - dira se zda byt presne kolmo se svislou osou motoru., vedlejsi dira se pak zda byt vedle presne o, vyse zminovanych, 10 stupnu. jejich prakticke vyuziti vsak moc nechapu, protoze pokud je setrvak nasazen, nelze se k nim dostat. presto, protoze nemam presne uhlove meridlo, vyuziju je tak ze si pomoci nich udelam nejake znacky na vnejsku setrvaku a pak jednoduse urcim posun o 10 stupnu proti HU.
dosud jsem na toto nikde nenarazil. nakolik muze spatne nastaveni zpusobovat nejake nepravidelnosti v chodu motoru?
edit: jeste dodavam, jak jsem prave zjistil, ze posun o tech 10 stupnu, znamena v praxi posunout setrvacnik temer presne o 4 zuby (pokud jich ma celkem 135)
edit2: davam za pravdu EwanS50, mensi dirky jsou zrejme nasledek vyvazovani. na jinem setrvaku jsou uplne v jinem miste a ctyri. ze jsou o 10 stupnu od sebe je asi souhra nahod.