Ahoj kluci, mám Ford Mondeo Kombi BNP MKII (1.6 16v, 70kW) a jezdím na E85. Koupil jsem si rekalibrační jednotku a tak už jezdím pouze na E85 bez míchání s N95. Před koupí jednotky jsme to míchal 1:1 to byl u mě asi optimální poměr. V poměru 1:1 bylo auto o něco živější. Když jsem zkusil dát víc etanolu, tak už auto moc dobře nejelo. Stávalo se že jsem chtěl přidat plyn ale auto reagovalo s prodlevou cca 2 vteřiny. Podle diagnostiky kterou mám mi to hlásilo chybu že je chudá směs - pochopitelně nebyla, ale vzhledem k nízkým emisím s E85 si to lamda (ŔJ) "myslela" Od té doby co používám rekalibrační jednotku to je už v pořádku. Auto jede tak jako by vážilo o 1/3 méně.A to vážně! Opravdu to s tím velmi pěkně hýbe. Mám zkušenost, že na konkrétním určitém úseku D1 (kopec) jsem na N95 s mým naloženým kombi sotva udržel tachometrovou 140 km/h na 5 stupeň. Od doby co jezdím na samotný E85 není problém ten samý kopec "letět" 160 km/h a auto by zřejmě ještě zrychlovalo
Vím, nemá se to dělat, snad mě neukamenujete.
Zkusil jsem si za minimálního provozu večer na rychlostní silnici na Ml. Boleslav co z auta vytáhnu. Podle tacho jsem tam měl skoro 220 km/h, (a asi 5500 rpm) dle mé navigace byla nejvyšší rychlost 205 km/h. (papírově má maximálku moje mondié 185 km/h)Takže je vidět že evidentně jede auto lépe. Hlavně ve vyšších točkách jde pěkně "za plynem" Kamarád pracuje na válcové zkušebně. Mému autíčku naměřili opakovaně místo papírových 70kW (95k), 142Nm, solidních 82kW (112k) a 158Nm
Rád bych uvedl, že na E85 jsem do této chvíle najezdil cca 35.000km z toho cca 20.000km na samotný "čistý" etanol+rekalibrační jednotka. Motor je v dobré kondici, po rozebrání vše čisté, bez karbonů a bez viditelných vad. Pravdou je, že je třeba měnit častěji olej (asi po 10.000km) a po ujetí cca 1.000km na E85 si vyměnit palivový filtr. Nevěřili byste jaký bordel si po letech vozíme v nádrži! Etanol vše pěkně vymyje, naváže na sebe i vodu, takže už si ji nevozíte s sebou. Mimo jiné je za autem tak krásný "alko odér" jako kdybych byl v palírně
Spotřeba mi pochopitelně vzrostla. Z původního průměru 8,5l/100km mám dlouhodobou spotřebu okolo 9,5l/100km. Vzhledem k ceně E85 cca 25Kč/l uspořím na 100km cca 50 Kč. Kdo má dotazy sem s nimi. Pokud mi to mé znalosti a OSOBNÍ, PRAKTICKÉ zkušenost dovolí tak rád odpovím. Ne jako že jedna paní povídala, nebo slyšel jsem že atp.. jo, málem bych zapomněl v létě jsou starty OK, v zimě nastartuji na druhý až třetí pokus. Na zimu je proto lepší k E85 přidat pár litrů N95 pro lepší start. "Zimní poměr" si každý musí najít sám