Zdarte, chystam sa na prvu zimu s vlastnym autom:
Jazdim min. raz mesacne Brno <-> Tatry, inak len kratke trasy po meste... Planujem si kvoli mojim cestam do Tatier zakupit aj retaze. Chcem hrat proste na istotu. Severne Slovensko je v zime vacsinou katastrofa.
Letne pneu mam 4 x YOKOHAMA a.drive 185/60 R14 82H.
Moje dotazy (sry za laickost - kazdy sa vyzname v niecom inom, ja v autach moc nie
1) Existuje dovod kupovat zimne pneu s inymi parametrami (index nosnosti/rychlosti, sirka, priemer...) nez maju letne? Alebo si proste len vyberiem znacku a model tak, aby odpovedal parametrom letnych pneu? Asi blba otazka - ak sa rozmery nezhoduju s udajmi v TP, tak pokuta, ze?
2) Ako je to s prednou a zadnou napravou? Zhodne alebo rozdielne modely/dezeny kvoli rozdielnej specifickosti zataze pneu vpredu resp. vzadu?
3) (v navaznosti na bod 2) Predne pneu vs. retaze - mam si na nieco dat pozor pri vybere pneu/retazi? Mozu niektore retaze znicit dezen pneu apod.? Alebo su vsetky/vacsina kombatibilne a "neskodne"?
4) Na co dbat pri vybere retazi? V idealnom pripade poprosim poradit konkretne znacky/model a taktiez idealne parametre pneu v mojom kontexte (index rychl/nosnosti asi menit netreba, ale sirka,profil?).
5) Nechcem moc setrit na bezpecnosti. Zbezne ceny som zhliadol od 500 do jednotiek tisicov. Co vravite na fin. limit 1500Kc/kus? Malo/akurat? Kolko sezon vydrzia priemerne zimne gumy pri jazdeni cca 800km mesacne? Pri takejto intenzite radsej drahsie ktore vydrzia hodne alebo lacnejsie, kedze bude treba menit pred kazdou sezonou?
Trh je fakt velky a ponuka obrovsky vyber, clovek ak nema moc cas googlit tak je zo zaciatku fakt strateny...
Diky moc vopred za rady
--------------------------------------------------------------
Priblizne zhrnutie tohto DF ohladne gum na zimu (pocet referenci v ramci DF):
Nie:
- jazdene/protektory |
- Barum Polaris (hucia) |
- Klebery (hucia) ||
- Michelin Pilot Exalto (vibruje a vydava nepravidelnej silnej zvuk)
Ano:
- Barum Polaris 2 |
- Matador MP55 |
- Dunlop Wintersport M3 |
- Nokian (Hakapelica) ||
- UNIROYAL MSPPlus |
- Klebry (stabilita) |
- Dunlop SP 9000 |
- Matador M55 |
- EUROTEC SNOW-WOLF |
- Barum Polaris 2 |||