Souhlasím, že to nemusí někomu stačit, právě proto jsem mu psal, že záleží na co si auto kupuje. Jestli je svobodný, a bude po většinu jezdit sám, max. s přítelkyní atd. Asfalt to netrhá, ale s tou spotřebou to není až tak pravda. Nejdůležitější je podle mě hlava a ne to, jak kdo umí šlapat po plynu. Já vozím na střeše v létě kola, v zimě střešní box Thule Pacific 600, což taky není žádnej drobek, ale kus rakve, jezdím limity, tzn. v obci +-60km/h, mimo 90-110km/h a dálnice 130km/h. Opravdu nemám důvod jezdit 160 po dálnici, jednak že dlouhodobě je to pro ten motor dost a za druhé že při téhle rychlosti spotřeba roste velmi nelineárně. Kdybych potřeboval jezdit 160 po dálnici, koupím si za prvé úplně jiné auto a za druhé by to byl určitě diesel. A to se znova dostávám k jádru věci, kupuji si věc podle toho, na co ji budu používat. Tudíž ať si kupuje každý co chce, podle toho, na co věc bude používat.
A k tomu zmíněnemu motoru od Renaultu 1,5dci. Hmm, o tom bychom mohli diskutovat. Neříkám, že co se týká jízdy, že to je špatný motor. Super motor, i dobrá spotřeba, ale tyhle motory máme v práci 2ks a jsou s něma neustále problémy
Jeden z nich byl už jednou zadřený, praskla ojnice a prorazila blok a pokud se zeptáš koho chceš, tak ti potvrdí, že je to strašně choulostivý motor. Takže tento motor bych nikomu na osobní použití nedoporučil. Do služebáka ok, jinak ne.
Pokud byses zeptal mě, proč jsem si zrovna já vybral tenhle motor, tak věř, že jsem zvažoval 1.6tdci a 1.6duratec, který mám. Ročně s autem najezdím výmenu oleje, tj. zhruba 14tkm. Jsou to většinou delší jízdy, ale taky někdy trtky. Jezdím nejčastěji se ženou, tudíž při obsazenosti dvou lidí mi tento motor stačí bohatě. Syn vzadu se ztratí. A jelikož jsem řidič z povolání, tak si nepotřebuju nic dokazovat, tím ale nechci říct, že jsem brzda provozu a vleču se. Jezdím hodně svižně, jen musíš vědět jak. A spotřeba 7,0 po 2,5letech kombinovaná je víc než dobrá. A pokud víš jak máš jet, tak jedu i 6.0. Např. Chorvatsko jsem zajel za 7.5 s boxem na střeše, narvaný až po střechu, celou dobu klima a valili jsme 140 celou dobu.