Ahoj,
prosím o radu, co bych měl zkontrolovat a kde přesně, abych u auta netvrdnul příliš dlouho, auto parkuju venku na ulici a je tam celkem zima.
Nedobíjí se mi baterka, pokud nastartuju přes kabel nebo doma nabitou baterku tak motor naskočí, kontrolka dobíjení zhasne. Napětí do baterky nejde, ověřeno.
Teď potřebuju zjisit, zdali napětí nejde z alternátoru, nebo je problém někdě v kabeláži.
Nejsem si jistý, kolik by mělo jít z alternátoru kabelů. Včera jsem tam krátce mrknul a mám dojem, že z alternátoru vede v takový větší bužírce jeden drát k cívce od startéru. Podle schématu dobjíjení je ale jedna cesta baterka + <-> startér motor 30 <-> Alternátor 31 a druhý kabel by měl jít od alternátoru kabelem z 61 do ukazetele baterie 2 v palubovce, takže by tam měli být dva ?
Včera jsem si k autu na chvíli lehnul při běžícím motoru a zkusil jsem na cívce u startéru někde najít napětí od alternátoru, ale bylo tam pouze to co lezlo z baterky (jsou tam myslím tři uchycení, ale nevím na kterém z nich to bylo). Dneska se chystám, že zkusím trošku naříznout bužírku u drátu blízko u alternátoru, jestli tam něco naměřím a jestli tam náhodou nevedou dva kabely. Uchycení kabelu v alternátoru je mám dojem schovaný pod krytkou, kterou bych musel zřejmě sundat, abych šahnul přimo na kontak v alternátoru, jestli dobíjí či nikoliv. Nafocený to nemám, domů se dostanu až za tmy a budu tam blbnou na zemi v sněhové závěji.
Četl jsem zde asi tři související témata, kde bylo napsáno, že kontrolka dobíjený zhasínala, ikdyž byl nakonce problém v alternátoru, takže jsem z toho vážně zmatenej.
Pokud jsem to napsal alespoň trochu srozumitelně, díky za vaše rady.
http://sweb.cz/stepan.weiss/el_schema.gif[/url]