Andrea: a čo si čakala, pochválim odfláknutú a nebezpečnú prácu?
Walker: nejde o to, čo je bezpečné abo nie. Mám §24 a videl som všetko možné, ale toto nie. Ty to berieš, ako sranda, no poviem ti, aj elektrikári, ktorý robili inštaláciu a ochranné pospojovanie v krompachoch ma mali za blbca, keď som im nameral rozdielny potenciál plynovej trubky voči zemi... Bolo to 140V, zrejme sa tam niekde naindukovali, alebo špatné uzemnenie, ale plyn je nebezpečná vec a ja to nepodpíšem, pokiaľ tam voči zemi nebude 0V. A toto, čo sa porobilo v tom aute, by som nepodpísal nikdy. Áno, mú to rôzne ochrany. Ale zvlášť u lacných spotrebičov sa na to netreba spoliehať. Neviem, ako si prišiel na ochranný kolík a na dvojitú izoláciu, o tom som nepovedal ani slovo, ja tomu rozumiem, a zas nie som taký starý, aby som to neovládal, mám 50rokov, ale stále (žial) pracujem a školím sa. Riziko tu predstavuje neodborne zapojená inštalácia, samotný menič a vedenie k meniču. Okrem toho, že menič má ochrany, je treba dobre nadimenzovať poistku ako na primárnej, tak aj na sekundárnej strane meniča. Pretože ak zlyhá poistka na výstupe, prerazia sa mosfety a už je to v prdeli. Nechránená primárna strana môže spôsobiť explóziu batérie alebo požiar.
K tomu brneniu: vidím, že chápeš, čo je odpor, odpor tela a pod. Lenže pozor, netreba zabúdať, že odpor tela je nelineárny, napr. ak je človek spotený a pod. Na ohmov zákon sa netreba spoliehať, nie preto, že by nefungoval, ale preto, čo som napísal vyššie. Na tvoje tvrdenie sa spoliehali viacerý, vysvetli mi potom prípady, ako mohol zabiť niekoho fén, alebo zvárací invertor. Ja som pocítil 400V. Aj by ma možno boli usmrtili, ale dotkol som sa jedným prstom na pravej ruke a lakťom na tej istej ruke, oblúk nešiel cez srdce. Lenže treba pripomenúť, že ti to zovrie svaly, aj keď to nie je intenzívne môže to spôsobiť v lepšom prípade úraz. Všetko toto je diskutabilné a na dlho. Túto problematiku nevyriešime len tak, je to zložitejšie, ale odpor tela závisí na:
- na vlhkosti povrchu tela (pot)
- na tvrdosti a hrubosti kože (ja ako starý človek mám tvrdšiu kožu a teda vyšší odpor)
A riziko číha ešte aj podľa toho, či sa jedná o jednopólový alebo dvojpólový dotyk.
No, dosť som sa rozpísal, nechám priestor aj pre ostatných...